středa 13. srpna 2014

5 tipů jak si v létě neuvařit notebook

Pokud máte notebook a nemáte ho čistě jen na prohlížení Facebooku, určitě víte, že notebooky se umí pěkně ohřát. A to je ani není potřeba nějak více zatěžovat, v těchto vedrech stačí i video na YouTube ve větším rozlišení a už nám notebook pěkně topí, což pro něj není nijak prospěšné... Naopak to notebookům velmi zkracuje životnost a dokáže je to i úplně odepsat.

Jak se tedy vyhnout nadměrnému zahřívání až přehřívání notebooku?


1. Nevystavovat  notebook nadměrné zátěži
Notebooky nejsou primárně určené ke hraní her a rozhodně jim to neprospívá, existují i herní notebooky, ale zde jde převážně o použití výkonnějších a kvalitnější komponent, které hraní her zvládnou, ale aby byl notebook stále dobře přenosný a lehký, je nutno udělat v jeho konstrukci spousty kompromisů. Komponenty jsou blíže u sebe a nemůže kolem nich tak dobře proudit dostatečné množství studeného vzduchu. Surfování po internetu notebook zvládne, práci v nenáročných programech také ale používat notebook jako náhradu stolního PC není vhodné.


2. Nepoužívejte notebook na přímém slunci
Už jen proto, že většina notebooků je černá a černá jak je známo snad každému nejméně odráží sluneční svit (a světlo všeobecně) a velmi lehce se tak na slunci zahřívá, je logické, že pokud má notebook sám o sobě problém se chladit, ohřívání jeho šasi, přes které velká část tepla z notebooku vychází na slunci mu v chlazení moc nepomůže... Často vidím fotografie lidí jak si užívají léta s drinkem a notebookem na stole. Pokud jen koukají na internet nebo píší ve Wordu, není to taková tragédie, ale ani tak to pro notebook není dobré.


3. Nekupovat za každou cenu ten nejlevnější
Stále platí, že notebook není náhrada stolního PC a není určen na hraní her. Ale když už ho chceme více využívat, nevyplatí se koupit notebook, který to "poměrně zvládne". Elektra jsou dnes plná notebooků za 7 - 8 tisíc korun, ale jejich výkon není dostatečný ani na přehrávání FullHD videí, natož na hraní her. Určitě na nich nějaké ty hry spustíte, ale využijete tak jeho potenciál na 100% a komponenty strašně trpí. Je to jako kdybyste si koupili nejlevnější auto s nejslabším motorem na trhu a pak s nim jezdili závody - nepotrvá moc dlouho, než zničíte motor... Nejprve začne klesat výkon, zvýší se spotřeba a nakonec může dojít až k úplné smrti...


4. Pořiďte si chladící podložku
Chladící podložka může velmi pozitivně ovlivnit tok vzduchu uvnitř ale i kolem notebooku. Nejlevnější se pohybují již od nějakých 100Kč ale v této cenové relaci je to většinou jen jakási podložka s nějakými větráčky/větráčkem. Určitě také pomohou a pořád je to jak se říká:"lepší než nic". Optimální podložky na klasické 15" notebooky se pohybují okolo 300 - 500Kč. Dražší podložky jsou většinou jen předražené. Nezkoušel jsem je, ale už podle fotografií je vidět, že tam takový rozdíl není, ale pokud máte někdo jiné zkušenosti, určitě se se mnou o ně podělte buď v komentářích nebo do e-mailu.


5.  Notebook je třeba občas profouknout nebo vyčistit
Jednou z hlavních nevýhod chlazení vzduchem je, že vzduch obsahuje spoustu prachu a ty se moc rády usazují na hůře dostupných místech. Výsledkem toho pak je, že se ucpávají mezery mezi žebry chladičů a ty pak postupně velmi ztrácí na efektivitě chlazení...
Žebra chladiče plná prachu zabraňují vzduchu v proudění, což zvyšuje teplotu a snižuje výkon komponent notebooku...
Zdroj obrázku: http://indylaptops.com
Vyvarovat se tomu dá (nepoužíváním notebooku na prašných místech, očištěním stolu/podložky před zapnutím notebooku atp.), ale ne dokonale. Nějaký ten prach se do notebooku dostane a usadí vždy.
Vyfoukat se dá jeho podstatná část například stlačeným vzduchem ve spreji, které se prodávají od cca 100Kč, ideálně kompresorem nebo postačí i vysavač, který umí zpětný chod... Doporučuji to udělat někde, kde Vám nebude vadit oblak prachu, který z notebooku vyletí.
Foukat do VYPNUTÉHO notebooku doporučuji směrem i proti směru jakým za běhu normálně proudí vzduch (většina, možná dokonce všechny notebooky nasávají zespodu a vyfukují bokem nebo zezadu), aby se uvolnilo a dostalo ven prachu co nejvíce.
Ideální však je notebook rozebrat a vyfoukat zaprášené komponenty a chladiče přímo. Zde je však zapotřebí větší zručnost. A proto lidem, který si na to netroufnou, doporučuji navštívit nějakou specializovanou firmu, kterých je spoustu a mají v tomto oboru zkušenosti. Navíc samotné vyčištění notebooku nebývá ani v těchto firmách nijak drahé.

Vím, že jsem s článkem léto lehce zaspal... Tak trochu jsem jej vyprokrastinoval....

Konec prokrastinace - Petr Ludwig lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Ale problém přehřívání notebooků a jejich silnému znečišťování prachem je tak nějak celoroční... Doufám, že článek někomu pomůže, nebo někoho alespoň bude motivovat k nějakému tomu profouknutí jejich notebooků...

Žádné komentáře:

Okomentovat