neděle 31. srpna 2014

Adblock. Je jeho používání morální?

Adblock asi není úplně třeba představovat. Ale pro ty, co ho neznají: Je to velmi rychle šířící se aplikace/rozšíření webových prohlížečů, které Vás zbaví veškerých reklamních ploch na všech webech, která je neustále zdokonalována aby zablokovala opravdu veškeré reklamy, protože autoři webů se blokování reklam samozřejmě brání... Je to jejich zdroj zisku, nebo jim to minimálně platí provoz webu. Mimo jiné je zisk z reklamy také pro mnohé autory dobrá motivace pro další tvorbu a zdokonalování stránek.

Je tedy používání Adblocku morální ze strany návštěvníka/uživatele webu?

Reklama na internetu umí uživateli pěkně znepříjemnit jak práci tak zábavu. Všelijaké blikající bannery, které se snaží upoutat naší pozornost ji naopak dokáží poměrně účinně odvracet od toho, co na webu chceme. O vyskakovacích oknech nebo křičících flashových animacích ani nemluvím. To je ta nejhorší věc, kterou si podle mě někdo vůbec může na web vložit.

Naprosto šílená pro mě je četnost a otravnost reklam na YouTube a jiných webech, zaměřujících se na přehrávání videí... Každý známe situaci, kdy si jdeme se sluchátky pustit video a div Vám neutrhne uši Alzák (ten naštěstí už z reklam mizí, ale ona většina reklam, které začínají promluvením trošku výraznějším hlasem, je úplně stejně otravná a obzvlášť při delším načítání hudebního klipu není problém se i pěkně leknout)...

Alzák... Asi každý ho známe, a asi každý z nás ho i nenávidíme...

Tyto reklamy na YouTube jsou možným příjmem pro autory videí (spíš tedy pro ty, co video nahráli), a jejich monetizace (zpeněžení) je čistě na autorovi. Proto není reklama u všech videí. Pokud si totiž sám uploader (člověk, které video nahrál) nenastaví, jestli jí před nebo ve videu mít chce, žádná by se zobrazovat neměla.
Platí zde to samé jako u webů: člověk, který ty videa tvoří, tím tráví svůj čas, mnohdy spousty času, a toto je pro ně možná odměna, která Vás sice malinko omezí a není úplně příjemná, ale nic Vás nestojí, a autorovi může koupit třeba novou kameru nebo střihové nástroje.


Dalším místem na internetu, kde je sice reklama zakomponovaná do kontextu tak, aby nerušila, ale je jí tam neuvěřitelně moc, je Facebook. Zde je reklama podávána trochu odlišně než blikajícími bannery, a není tak otravná. Občas je možné si i nevšimnout (samozřejmě, že poznat to jde vždy, ale mluvím teď o takovém tom bezduchém scrollování na zdi), že to na co klikáte není další příspěvek od nějaké stránky, ale reklama. 
Facebook totiž díky sledování Vašich lajků, zájmů a sdíleni umí rozpoznat, co Vás zajímá a podle toho, kam chodíte na weby a co lajkujete (jak na facebooku tak mimo něj - tam kde je like tlačítko), se Vám také zobrazují reklamy. Což je v super pro obě strany, jak inzerenta, tak uživatele a potencionálního zákazníka.
Nevýhodou je, že Facebook to zase poměrně přehání s počtem reklam a po 10 minutovém projíždění Facebooku bez refreshe se u ikonky Adblocku objeví klidně i číslo 100, informující, že na dané stránce bylo už zablokováno zobrazení 100 reklam.

Můj osobní názor je ale takový, že z Facebooku by si měla spousta jak inzerentů, tak webmasterů (včetně mně...) vzít příklad a snažit se reklamy zakomponovat do webů tak, aby nikoho nerušili a opravdu souviseli s kontextem obsahu webu. Což však může být u spousty webů problém, protože na takové produkty buď nejsou reklamy, nebo je obsah webu tak nehomogenní, že nelze jednoduše určit, které produkty by na nich bylo ideální inzerovat...

Reklamy na webech mohou být opravdu velmi otravné.

Já jsem v tomto případě členem obou táborů. Vlastně hned tří. Za prvé nesnáším otravné reklamy na cizích webech, ale za druhé sám provozuji pár webů, na kterých reklamy mám. No a za třetí si kupuji CPT reklamy na Facebooku (resp. zatím s tím spíše jen experimentuji, ale výsledky jsou poměrně solidní, takže u toho nějakou dobu nejspíše i zůstanu). Je to těžké... A jak se tak říká. Nic není zadarmo, a zadarmo ani kuře nehrabe, jenže pro uživatele je toho zadarmo spousta (obsah webů)! Tím, že někomu kliknete na reklamu Vy sami o žádné peníze nepřijdete! Ani pokud se jedná o PPC reklamu (reklama, za kterou dostane majitel webu zaplaceno v případě, že je na ni pouze kliknuto, a neřeší se, jestli to kliknutí přivedlo zákazníka, nebo nikoliv) a jak jsem již psal, webmasterovi to může pomoci zaplatit alespoň chod stránek...

Odpověď na otázku položenou na začátku článku nemůže být jiná, než nejednoznačná... Používání Adblocku je morální i nemorální. 

Morální je v případě, že jej použijete tak, že si zablokujete reklamu jen na určitých webech (nebo jen určitý typ reklamy), které podle Vás reklamou překypují a nedá se s nimi a reklamou na nich efektivně a pohodlně pracovat... Nebo například pokud máte slabší počítač a máte spuštěných více webů najednou, dokáží si reklamy (obzvláště ty flashové) zabrat značnou část RAM i část výkonu procesoru. I toto lze v Adblocku nastavit, a neseberete tak tvůrcům webů všechny možnosti reklamy, jen prostě nesouhlasíte s těmi flash animacemi, tak si je vypnete. Jde to i přímo v nastavení prohlížeče, ale ten neumí vyfiltrovat co je opravdu reklama a co je třeba video...

Nemorální je podle mě využít Adblock způsobem, jakého jsem se i já sám dopouštěl poslední cca rok a tím je zapnutí Adblocku natrvalo na všech webech s udělováním výjimek pouze webům, které z nějakého důvodu s Adblockem nefungovali (občas jsou problémy na některých webech spustit video, nebo někde má být flash/gif animace, a Adblock ji vyhodnotí jako reklamu a nezobrazí ji...)

Nicméně webmasteři se brání zuby nehty. Existuje např. i několik pluginů a skriptů, které Vás na stránku nepustí, pokud máte aktivní Adblock, nebo Vám reklamy sice zmizí, ale místo každé z nich bude nápis/obrázek ve smyslu:"Vypněte si prosím Adblock, reklamy drží náš web při životě". A ve výsledku mohou být tyto hlášky mnohem otravnější, než samotné reklamy. 


Příklad takové hlášky na webu bránícím se Vašemu vstupu se zapnutým Adblockem.

Proč je trvalé zapnutí Adblocku dle mého názoru nemorální? 
Protože tím, že si vypnete zobrazování reklam, znemožníte autorům webů a videí získávat za reklamy finanční odměny, na kterých může celý web stát, nebo dokonce díky kterému si autor webu může dovolit platit honoráře dalším autorům, kteří na web přispívají. Je to podobné jako stahovat si hry, filmy, hudbu atp.. Je to možná i horší, protože za přístup na weby a prohlížení jejich obsahu se většinou neplatí, takže vy nic neušetříte, ale ani nepřinesete nic autorovi za jeho práci...

Sám jsem takto ale začal přemýšlet až nedávno - poté co jsem se po letech vrátil k tvorbě webů a chci z nich mít alespoň nějaký menší zisk, nebo aby si alespoň vydělali na doménu a hosting (cca 500Kč ročně). Zablokoval jsem si jen reklamy na YouTube, protože není nic horšího než pustit si playlist a vždycky si nejdříve poslechnout reklamu a pak teprve nějaký song. A hlavně mi vadí, když člověk chce vidět 30 sekundové video s roztomilým psem a kočkou, ale musí nejdříve vidět alespoň 5 sekund reklamy na novou Škodovku s kličkami na zadní okna a zadním stěračem za příplatek, jinak má smůlu... Je to třeba trochu nespravedlivé k autorům, ale to oni mají v ruce tu páku k nastavení, zda chtějí před videi reklamní spoty, nebo jen klasické bannery vyjíždící odněkud z boku videa, které mi nevadí a neblokoval bych je.

Proto pokud toto čtete a jste vlastníkem nějakého webu nebo kanálu na YouTube, podívejte se na své stránky a zhodnoťte sami, jak otravné reklamy na nich možná máte a zda by nebylo lepší nasadit na ně nějaké decentnější, než nutit lidi je trpět dokud nezjistí o možnostech blokace a pak přijít o zobrazení, prokliky a případné konverze i když už reklamy vyměníte za jiné, protože Vaše stránka už je dávno na blocklistech kdysi otrávených návštěvníků...

Žádné komentáře:

Okomentovat