pátek 15. srpna 2014

Nastavení DNS pro přesměrování blogu na vaší doménu u Wedos

Tento článek je určený všem blogerům blogujícím zde na blogspotu, kterým vadí adresa blogu ve tvaru nazevblogu.blogspot.cz. Poměrně jednoduchý způsobem a za pár korun ročně se dá adresa blogu změnit na jakoukoliv volnou doménu, kterou si zaregistrujete.


1. Registrace domény (Wedos.cz)
Abyste mohli adresu svého blogu změnit, potřebujete nejprve danou adresu vlastnit. Ta musí být volná, a její dostupnost se dozvíte zde: Registrace domén - Wedos . Wedos preferuji především proto, protože mají velmi nízké ceny a přitom velmi kvalitní služby a podporu. Navíc domény mají velmi levné, registrují je bez zisku - tzv. za nákupku (zaměřují se na hosting a díky levným doménám oslovují větší počet zákazníků, než konkurence). Navíc nabízejí 12 způsobů jak zaplatit...
Objednávka se dá uskutečnit ihned z těchto stránek a je poměrně jednoduchá, za držení domény se platí roční poplatek, nejkratší doba předplatného je rok a maximální až deset let. Nejlevnější je aktuálně doména .eu za 79Kč/rok včetně DPH.
Po registraci a zaplacení je doména Vaše a můžete s ní pracovat pomocí zákaznické administrace Wedosu. Hosting objednávat nemusíte, potřebujete pouze doménu.

2. Nastavení Bloggeru
Otevřete si Blogger.com, klikněte na blog, jehož adresu chcete nastavit a v panelu nalevo vyberte Nastavení. Nyní jste na stránce základního nastavení, jejíž součástí je nastavení publikování, kde je položka Adresa blogu.
Pod aktuální adresou je věta "+ Nastavit vašemu blogu adresu třetí strany", na tuto větu klikněte a otevře se Vám nové políčko pro vložení adresy.


Zde vložte svou novou adresu, kterou jste si zaregistrovali, např. adresa tohoto blogu je www.jamiskater.eu.
I www zde musí být, bez toho nebude doménu vložit. Klikněte na uložit a nezavírejte okno, vyskočí Vám důležitá informace. 
Údaje v druhé řádce rámečku (ano ty nesmyslná čísla) budeme potřebovat k ověření oprávnění k doméně.

Google potřebuje ověřit oprávnění k doméně, a to se dá udělat jen dvěma způsoby. Já zde popíšu pouze jeden, a ačkoliv se může zdát komplikovaný, je velmi jednoduchý...

3. Nastavení DNS a ověření oprávnění k doméně
Otevřeme si zákaznické centrum na stránkách Wedosu, přihlásíme se a klikneme na domény. Zde vybereme doménu, kterou chceme nastavit a nalevo v panelu pak vybereme Editace DNS záznamů. Zde vidíme takovouto tabulku:
A pod tabulkou do políček zkopírujeme z Bloggeru "www" jako název a "ghs.google.com" jako data, typ místo A změníme na CNAME a klikneme na přidat. To samé uděláme s druhou řádkou, která slouží právě pro ověření oprávnění k doméně. KÓDY V DRUHÉ ŘÁDCE MUSÍTE OKOPÍROVAT SVÉ Z BLOGGERU, NE PODLE MÉHO OBRÁZKU. Nezapomeňte znovu změnit typ na CNAME.

Pokud se Vám to povedlo a vypadá to v tabulce podobně jako na obrázku, přidáme ještě tyto čtyři  IP adresy, které slouží jako přesměrovací pro případ, že někdo bude chtít na Váš blog a nezadá před adresu "www". Tyto adresy jsou jinak k nalezení v zde v nápovědě Google.

216.239.32.21
216.239.34.21
216.239.36.21
216.239.38.21


Tentokrát se nechává typ A a do názvu se nepíše nic!
Vymažte vše, co je ve Vaší tabulce navíc* a klikněte nad tabulkou na APLIKOVAT ZMĚNY.

*Já měl zpočátku problémy s funkčností blogu při pokusu o vstoupení bez vložení www před adresu. Pomohlo právě vymazání přebytečných údajů, které v této tabulce byly.

4. Čekání
Efektů změn v nastavení DNS záznamů domény se nedočkáme ihned. Někdy může trvat i 24 hodin, než přesměrování začne fungovat. U Wedosu mi však zatím vše fungovalo maximálně tak do 15 minut. Doporučuji nechat si publikování nebo sdílení článků na později, jelikož v tuto chvíli už Vaše návštěvníky bude Blogger přesměrovávat na Vaší doménu, kde však bude místo blogu k vidění pouze automatická zpráva o tom, že tato doména je zaregistrována u Wedosu.

Funkčnost poznáte jednoduše tak, že pokud napíšete svou doménu s www i bez do vyhledávače, objeví se Váš blog. Pokud to nebude fungovat, nejspíše jste špatně zadali záznamy typu CNAME, nebo jste zapomněli kliknout na "aplikovat změny". Zkontrolujte si ještě jednou údaje v tabulce editace DNS záznamů Vaší domény na Wedosu.

Pokud nebude fungovat varianta bez www, je třeba ještě doplnit nastavení na Bloggeru následujícím způsobem: 

Otevřete si znovu nastavení Vašeho blogu na Bloggeru a zde v kolonce Publikování klikněte vedle vaší adresy na Upravit.
Zde musíte zaškrnout větu:"Přesměrovat doménu..." a nezapomenout kliknout na uložit

Pokud stále nebude fungovat varianta bez www, nejspíše jste špatně zadali záznamy typu A s IP adresy pro přesměrování.

Po těchto nastaveních by mělo vše fungovat jak má a kdykoliv někdo klikne třeba i na starší odkaz na Váš blog, kde je adresa ještě s koncovkou blogspot.cz, automaticky bude přesměrován na novou adresu.

Snad jsem popsal vše potřebné, pokud by Vám zde scházela nějaká informace, informujte mě o tom buď v komentářích, nebo na e-mail.
Přeju hodně inspirace pro Vaše blogování.

Žádné komentáře:

Okomentovat