sobota 16. srpna 2014

Snadný root android zařízení

Slyšeli jste už někdy o odemykání root oprávnění v Android zařízeních - tzv. rootování?  Některé aplikace vyžadují pro práci s telefonem práva administrátora. Potřebují je proto, aby mohli výměnou za využití nějaké Vám normálně skryté funkce fungovat tak, jak mají, nebo nabídnout nějaké funkce navíc. Způsobů jak telefon rootnout (růtnout) je spousta, a dnes už stačí jen najít ten správný program, párkrát kliknout, párkrát něco potvrdit v telefonu a vše ostatní za Vás udělá aplikace v počítači... Sepsal jsem krátký návod jak na to.


Než se do rootování pustíte, přečtěte si o rootu třeba zde: Mobilmania.cz - Rootuji, rootuješ, rootujeme. A k čemu vlastně?
Způsobů jak zařízení tzv. rootnout je spousta, ale proč si celou akci zbytečně komplikovat, když se to dá udělat velmi jednoduše?
Budeme potřebovat: 
PC připojené k internetu,
Android zařízení,
USB kabel pro připojení k PC
a pár minut času...

1. Stažení a instalace programu KINGO ROOT
ZDE si stáhneme tento program a nainstalujeme ho do počítače. Instalace je klasická a v podstatě stačí jen klikat na další, další a finish...
Pokud po spuštění aplikace* uvidíte toto okno, je vše v pořádku a můžeme pokračovat


*pokud se tak aplikace nespustí sama, musíte ji spustit jako správce - klikněte pravým tlačítkem myši na ikonku aplikaci a klikněte na "Spustit jako správce"

2. Nastavení režimu USB Ladění v zařízení
Aplikace po nás vyžaduje připojení telefonu k v režimu USB Ladění. Tento režim aktivujeme jednoduše tak, že si v zařízení otevřeme Nastavení -> Pro vývojáře -> a zaškrtneme Ladění USB



Pokud v nastavení nemůžete najít položku Pro vývojáře, nezoufejte! Otevřete si Nastavení -> Info o telefonu/tabletu a klepejte (5x) na položku "Číslo sestavení" (build number). Po zobrazení hlášky "Nyní jste vývojář" klepněte na zpět a nyní budete mít v Nastavení i onu položku Pro vývojáře.

Zde je ještě krátké YouTube video, kde můžete odemčení menu pro vývojáře vidět:



3. Přípojení zařízení k PC
Pokud máme v zařízení aktivované USB ladění, můžeme pomalu začít. Se spuštěným programem KINGO ROOT v PC připojte telefon. Kingo Root by ho měl během chvilky rozpoznat a sám začít stahovat a instalovat potřebné ovladače. Tato akce chvíli potrvá. Až se ovladače nainstalují, uvidíte toto okno:


Klikněte na ROOT

4. Čekání na dokončení rootu
Nyní už bude většinu úkonů dělat program sám a vy budete jen kontrolovat telefon. Celé se to může zdát, že to trvá poměrně dlouho a že se to občas zaseklo u věty "Waiting for device" (čekání na zařízení). Nezaseklo, zařízení se buď restartuje, nebo se do něj stahují nějaká data. Během instalace se zařízení asi 2x nebo 3x bude dožadovat potvrzení instalace aplikací, které musíte potvrdit.
Po několika minutách a několika restartech zařízení se Vám do telefonu ještě nainstaluje aplikace SuperSU, která se Vás při spuštění nových aplikací, které se budou dožadovat práv, ke kterým lze přistupovat jen s rootem, pokaždé zeptá, jestli tyto práva chcete aplikaci opravdu udělit. Pokud je aplikaci neudělíte, měla by nadále normálně fungovat, ale nebude mít přístup k rootu.
Pokud se Vám aplikace nenainstalovala, můžete si ji stáhnout ZDE.

Pokud bude root úspěšný, objeví se Vám toto okno a zařízení se naposledy restartuje. Pokud ne, měli byste to udělat sami pro zajištění stabilního chodu zařízení.



5. Kontrola úspěšnosti rootu
Pokud si chcete úspěšnost rootu ověřit, nainstalujte si třeba tuto aplikaci: Root Checker , udělte jí práva (vyskočí Vám tabulka, kde klepnete na allow, nebo grant) a v aplikaci klepněte na VERIFY ROOT (ověřit root). A pokud Vám vyskočí toto, je všechno v pořádku:

Gratulujeme, toto zařízení má přístup k rootu!
Pokud se to však nepodaří, nebo aplikace bude hlásit, že práva rootu nemáte, něco se nepovedlo a budete muset zkusit celý ROOT zkusit znovu. Pokud to ani tak nepomůže, budete potřebovat jiný program, nebo celkově jiný způsob odemčení rootu ve vašem zařízení.
Tato aplikace by však měla fungovat nejspíše na všech zařízeních. Já sám jsem přes ní rootoval telefon Tengda Z2, což není nijak rozšířený telefon a moc podpory k němu nenajdete. Sice ho aplikace viděla jako zařízení HTC (HTC device), ale ničemu to nevadilo a root byl úspěšný.

Přeji hodně štěstí s rootem a hodně zábavy při bádání novými možnostmi, které se nám otevřou po rootnutí zařízení.

Žádné komentáře:

Okomentovat