neděle 17. srpna 2014

Víte kde jste se pohybovali posledních 30dní? Ne? Google ano!

Narazil jsem na internetu na zajímavou věc, o které bych v podstatě měl vědět, protože jsem s ní souhlasil pokaždé při nastavování svého telefonu s Androidem a při prvním spuštění aplikace Google Mapy. Předpokládám, že většina lidí, kteří Google mapy alespoň jednou na svém telefonu použili, s tím souhlasili také. O co že se jedná? O ukládání historie Vaší polohy!



Představte si, že máte v kapse zařízení, které každých několik minut ukládá Vaší polohu na mapu a na časovou osu.
Zní to trochu jako z nějakého sci-fi filmu, ale žádné sci-fi to není. V nastavení každého telefonu s Androidem je předinstalována aplikace Google mapy. Velmi pokročilá aplikace s volně dostupnými mapami celého světa, která slouží i jako poměrně velmi přesná navigace a také jako zdroj informací atp., k čemuž tedy samozřejmě potřebuje neustálé připojení k internetu.

V této aplikaci (Google Mapy) je v nastavení položka Historie polohy, která v nějakém časovém intervalu automaticky zjišťuje, kde se právě nacházíte, datum + přesný čas a tento údaj uloží na Google pod Vaším účtem. 


Tato informace je poté samozřejmě neveřejná a můžete jí vidět pouze Vy po přihlášení na Google mapy pod Vaším uživatelským jménem a heslem. K vidění je poté zde: https://maps.google.com/locationhistory/b/0

Po otevření stránky uvidíte pouze historii pro aktuální den, což bude v případě, že jste dnes ještě neopustili dům, pouze pár teček přibližně na jednom místě. Když však nalevo podle obrázku vyberete 30 dní (nejdelší časový úsek, který zůstává na Google uložený), uvidíte, kam jste se za posledních 30 dní pohnuli, včetně spojnic mezi jednotlivými body, kterých pokud jste byli někde dále bude opravdu požehnaně. Nechybí zde ani údaj o největší vzdálenosti od "výchozí polohy".


Obzvláště pokud někam jedete podle navigace a máte zapnuté zjišťování polohy pomocí GPS. Uvidíte jak přesné údaje o poloze zůstaly uložené a kolik bodů během té cesty vzniklo. Během mé cca 60Km cesty z Kladna do Chomutova a zpět podle navigace v Google mapách se body ukládali přibližně každých 45 sekund (po kliknutí na bod na mapě vidíte přesný datum a čas kdy byl bod uložen, včetně sekund).

Pokud máte ale GPS vypnuté a poloha se zjišťuje pomocí připojení k internetu, už to tak přesné není a podle map se často pohybuji v okolí 1-2km kolem mé práce na místech, kde jsme nikdy v životě ani já, ani můj telefon nebyli.

Je to důvod k panice?
Určitě není, minimálně je to zajímavý úkaz toho, co vše jsou lidé schopni potvrdit a pak se tomu divit. Ale Google tyto údaje používá ke statistickým účelům a kromě nějakých bezcenných (nezneužitelných proti Vaší osobě) informací se neukládají déle než 30 dní.

Pokud chcete historii smazat a už nikdy neukládat, není to problém, na obrázku výše je vidět položka:"Smazat historii v zadaném období" a položka "Smazat celou historii". Vypnout ukládání historie polohy je otázka pár klepnutí v zařízení.

Nemluvě o tom, že aby Vás našla policie, vůbec nemusíte mít v telefonu přítomný GPS čip ani připojení k internetu. Stejně tak pokud budou chtít sledovat Váš pohyb, tak ho jednoduše sledovat budou a zabráníte tomu leda tak, že telefon nebudete sebou nosit tam, kam nechcete aby někdo věděl, že chodíte, nebo z něj minimálně vyndáte baterii...

Pokud nejste paranoidní ani nemáte co skrývat, pak to pro Vás může naopak být dobrý nástroj ke sledování, kde a kdy jste všude za posledních pár dní byli a jak daleko od domova jste se za posledních 30 dní vzdálili. Můžete pak třeba překonávat své výletnické rekordy třeba na kole, ale na to existují přesnější aplikace, které si tyto údaje neukládají jen na třicet dní a zároveň umí zaznamenávat i rychlost.

A až si budete říkat, že ten Google je strašné zlo, vzpomeňte si, že k tomu aby tyto data mohl sbírat, jste mu museli dát svolení.

Přeju hodně ve štěstí a zdraví překonaných kilometrů :)

Žádné komentáře:

Okomentovat