neděle 5. října 2014

Je nová sociální síť Ello hrozbou pro Facebook?

V posledních pár týdnech se na internetu pomalu, ale jistě dostává do podvědomí lidí nová sociální síť Ello. Možná si říkáte, jestli už těch sociálních sítí není nějak moc... I já jsem si to říkal... Ale co nabízí Ello je velmi lákavé...
Nejrozšířenější sociální sítí současnosti je aktuálně určitě Facebook (FB). Aby ne... Byla to první pořádná sociální síť po Myspace, která přinesla lidem možnost spojit se s ostatními. Problém Myspace byl, že se z toho vyklubal spíše hudební portál než sociální síť, která by zabavila všechny...

Pak jsou tu samozřejmě další velmi oblíbené sociální sítě jako je Twitter, jehož kouzlo spočívá v omezení délky příspěvku na 140 znaků. Tumblr, který funguje spíše jako obrovská síť blogů, kde jeden člověk vytvoří příspěvěk, a další lidé, které zaujmul, ho tzv. "reblogují", prostě ho hodí na svůj blog, se svým dodatkem. Používá se spíše jako takové podivné diskuzní fórum a i když to také má své kouzlo, já mu zrovna moc na chuť nepřišel...

Co je Ello?
Ello je nová "čistá" sociální síť zdarma, která vznikla jako reakce na aktuální stav Facebooku plného reklam, který prodává Vaše data inzerentům. Ello navíc neobsahuje možnost exportu Vašich dat ani neobsahuje žádné api pro tvorbu aplikací. Ello slibuje, že je a bude zdarma, bez reklam a nebude Vás nutit používat Vaše reálné jméno.

Takto vypadá profil na sociální síti Ello

Ello však nepřišlo s ničím novým. Jen recykluje to podstatné z Facebooku a zbytek (především ten zbytek, který na FB každému vadil) prostě vyhazuje, zejména dnes na Facebooku všudypřítomné reklamy a pozvánky do her.
A právě absence reklam a aplikací je hlavní lákadlo sítě Ello. Další, pro mnohé důležitá vlastnost sítě Ello je, že není potřeba vystupovat pod pravým jménem. Což je v posledních týdnech velký problém na Facebooku, který začal blokovat dokonce i velmi známé celebrity za falešná jména na profilech...
Dalo by se říct, že Ello dokonce staví na chybách Facebooku. O čemž se v podstatě píše v manifestu sítě Ello.

Ano, Ello má svůj manifest, tady je:

Překlad manifestu:
"Vaše sociální síť je vlastněna inzerenty.

Každý příspěvek, který sdílíte, každý přítel, kterého si uděláte a každý odkaz, na který kliknete je sledován, zaznamenán a převeden na data. Inzerenti si kupují Vaše data, aby Vám mohli ukazovat více reklam. Jste produkty, které jsou kupovány a prodávány.

Věříme, že existuje lepší cesta. Věříme ve troufalost. Věříme v krásu, jednoduchost a transparentnost. Věříme, že lidé, kteří dělají věci a lidé, kteří je využívají, by měli být partnery.

Věříme, že sociální síť může být nástrojem k posílení. Ne nástrojem ke klamání, nucení a manipulaci - ale místem ke spojení, tvorbě a oslavě života.

Nejste produkty."

Aktuálně je však pro registraci na Ello potřeba obdržet pozvánku. To znamená vložit svůj email a čekat... Každý, kdo pozvánku už obdržel pak má dalších pět, díky kterým může pozvat na Ello své přátele... Aktuálně prý každou hodinu pošle žádost o pozvánku až 30 000 lidí. Na internetu se dokonce objevily pozvánky na prodej... Ale osobně si myslím, že během pár týdnů dostane tu svou každý, nebo už jich nebude potřeba.

Osobně zatím na svou pozvánku čekám (pár dní), ale po přečtení několika článků můžu s klidem říct, jak na tom Ello momentálně je...

Ello sice nabízí svou síť zdarma a bez reklam, ale zdaleka není hotová, má nějaké chyby, a chybí jí hodně funkcí, na které jsme zvyklí z FB. Nějaké ale umí navíc (například můžete vkládat animované gify), a je k dispozici i seznam aktuálně plánovaných funkcí, mezi které patří například blokování uživatelů, nahlašování nevhodných příspěvků, multimediální komentáře, integrace videí, soukromé zprávy, mobilní aplikace a spousty dalších.... Celý seznam aktuálně připravovaných funkcí je zde:


Může však Ello zůstat bez reklam a zdarma?
Pravděpodobně ne. Provoz sociální sítě je velmi nákladný. Ello získalo v Březnu podnikatelské investice ve výši 435 000 dolarů a narozdíl od crowdfundingových investicí na serverecech jako je Kickstarter, budou investoři na tvůrce Ella tlačit, aby nasadili nějaký výdělečný systém, který by vynesl peníze jak investorům, tak tvůrcům.
Tvůrci jsou si toho však vědomi, a aby se vyhnuli reklamám, uvažují o nějakých "speciálních funkcích", které by se uživateli otevřeli za jednorázovou platbu. Nebude to však jednoduše proveditelné, a bude potřeba velmi dbát na to, aby jim lidé neutekli zpět na sociální sítě, které jsou opravdu zdarma.
A jak asi spousta z nás ví - i Facebook byl původně sociální sítí bez reklam...

Je tedy nová sociální síť hrozbou pro Facebook?
Zatím podle mě určitě ne. Ello není hotové, a komunita Facebooku je tak velká, že bude velká výzva lidi přetáhnout jinam.
Určitě je to však impuls pro Facebook, který by se měl zamyslet nad aktuálním systémem reklam.
Samozřejmě není problém, když je někde na okraji webu reklama, klidně i cílená na základě toho, co se mi líbí a kam chodím na stránky, ale množství "in-post" reklam, které jsou na zdi pomalu častější, než opravdové nesponzorované příspěvky mých přátel, je už opravdu přehnané, a naprosto znechucuje můj pobyt na FB...

Žádné komentáře:

Okomentovat