středa 15. října 2014

Zpomalený notebook, Chrome a Facebook aka žrout RAM a výkonů...

Už několik týdnu zaznamenávám obrovský pokles výkonu mého notebooku. Pořád jsem si říkal, co z toho co jsem v poslední době instaloval to mohlo způsobit... Ale odpověď na mou otázku jsem nenacházel. Jediný, ale podstatný fakt, který jsem zjistil byl, že můj notebook je tak pomalý, protože má velmi často harddisk vytížený na 80 - 100%, přičemž na těch 100% je až nějak nebezpečně často...  OK, budu muset pořídit SSD, slot tu na něj je, jen se mi už předem nechce do toho reinstalu aby na tom SSD byl i systém a mělo to nějakej smysl... Velmi mě také zarazila ještě jedna hodnota ve správci úloh (Win8.1) - jedna z karet v Google Chrome mi žere přes 1,5GB RAM ?

No neváhal jsem a ukončil úlohu (jednu asi z dvaceti se jménem Google Chrome), která si zabrala těch 1,5GB a i když jsem původně očekával pád nějakého zaseklého Flash Playeru nebo celého jádra Chrome, chyba se vyskytla jen u jedné karty z dvaceti - karty, kde byl otevřený Facebook...

Těch asi 1580MB ram, které si zabral (navíc během cca 3,5 hodiny od spuštění Chromu) a které jsem ukončil, mělo až neskutečný vliv na celkový chod celého notebooku... Ano, asi kdybych pozavíral dalších 10, které mám otevřené "na později", zlepšil bych celkový chod notebooku ještě více, ale mít otevřených 20 - 30 karet je prostě moje prokrastinátorská úchylka :)).

Chvíli jsem se pokoušel to řešit tak, že jsem si zajímavé věci na později naházel do záložek, ale k těm se vracím opravdu jen minimálně... Pak přišel na řadu Evernote Clipper a FeedDemon (na sledování RSS ze všelijakých zdrojů, které bych si chtěl více číst a nechci mít otevřenou kartu s webem). Zajímavý nástroje, ale kdybych si teď začal číst a sledovat všechno co v nich mám, proložil to nakoupenými knihami a časopisy "k přečtení¨, tak do konce roku nedělám nic jiného :)).

Už několik dní se však snažím to ponechávání karet a ukládání věcí na později minimalizovat více a více. Dokonce se chystám i promazat záložky, protože beztak půlka z nich už nebude existovat nebo jsem mezitím tu informaci načerpal jinde...

Co jsem se však naučil (i když teda spíše ještě učím), je, že se mi poměrně velmi vyplatí kartu Facebooku vypínat, pokud tam zrovna nepotřebuji nebo vyloženě nechci být. Nejen z hlediska vytížení počítače/notebooku, ale také z mého výkonnostního hlediska... Když ho mám otevřený, přeci jen je jednodušší si na něj kliknout a zase se na něm zaseknout. Ale když ho zavřu, moje lenost začíná mít problém s tím, že musím otevřít novou kartu a napsat F, většinou tento krok zamítnu a pokračuji dál například zrovna v psaní tohoto článku...

Uvažuji také o přenastavení z "otevřít karty a okna z minula" na "otevřít novou kartu". Prostě co si opravdu neuložím a budu chtít si buď najdu v historii, nebo jsem to asi nepotřeboval natolik, že jsem to dokázal zapomenout...

Není nad to mít plynulejší běh notebooku a ještě udělat více toho, co opravdu dělat chci. Ony všechny ty fotky morčat jsou sice fakt roztomilý, ale co z toho, když "lajkováním" moc hodnot nevytvořím..

Jinak na vytížení disku mělo pozavírání spousty karet také velký vliv. Dalším krokem bylo vypnutí Avastu. Vše co bych nerad ztratil si budu zálohovat někam mezi obláčky do cloudů a zkusím využívat jen Windows Defender. Stejně když si člověk nedá pozor na to, kam kliká, co stahuje a co instaluje, vir si natáhne do kompu i přes deset antivirů. A já měl za celou dobu co mám PC viry celkově asi dva, jeden fakt vážný (mazal mi .exe soubory a nahrazoval ikonu jejich zástupců ikonou sýra, připravil mě o nějaký ty data), druhý odstranitelný antivirem.

Vím, že Chrome není zrovna nejšetrnější k využití výkonu PC, ale ve všem ostatním jsem s ním nadmíru spokojený. Navíc to propojení s Googlem :)

Žádné komentáře:

Okomentovat