středa 28. ledna 2015

Acer Aspire V3-772G - přidání SSD disku

Po necelém roce užívání notebooku Acer Aspire V3-772G jsem se konečně rozhodl dokoupit SSD disk. Původní 1TB disk s 5400RPM sice dostačuje svou kapacitou, ale rychlostí rozhodně nevyniká. Velmi často jsem se dostal na 100% zatížení disku a notebook tak např. při extrahovaní velkého souboru nebo stahování větších objemů dat ztratil veškerý svůj výkonnostní potenciál. A u jinak poměrně hodně výkonného (vzhledem k ceně a dnes už i stáří) notebooku to je opravdu škoda...



Vzhledem k doporučení, recenzím a ceně jsem se rozhodl pro Kingston SSD Now 300 120GB za 1699Kč (Alza.cz - konec Ledna 2015). Předem upozorňuji, že zde nenaleznete žádné testy před a po. Ty jsem nedělal. Nepotřebuji vidět čísla, jde mi o funkčnost a rozdíl vzhledem k investici. S klidem však po třech dnech fungování s tímto diskem mohu říct, že jsem udělal dobře a že rozdíl v rychlosti je opravdu neskutečný. Navíc pokud není potřeba nějakých dat z původního pevného disku, není slyšet ani žádné hučení :).

Informace o notebooku:
(krátká EN recenze zde:http://www.expertreviews.co.uk 5/5, best buy award)
Acer Aspire V3-772G-747a8G1TMakk
-17.3" FHD Acer ComfyView™ LCD
-Intel® Core™ i7-4702MQ (2.2GHz, turbo-boost 3.2GHz)
-NVIDIA® GeForce® GT 750M 4G-DDR3(256*16*8)
-Chipset HM86
-8 GB DDR3 Memory
-1000 GB HDD SATA II 5400RPM, Western Digital 
-Acer Nplify 802.11a/g/n + BT 4.0 
-Acer Crystal Eye HD webcam 
-DVD-Super Multi DL drive
-SD card reader 

Informace o SSD disku (test a recenze např. zde: http://diit.cz/):
Kapacita: 120 GB
Rozhraní: Serial ATA III
Rychlost čtení: 450 MB/s
Rychlost zápisu: 450 MB/s
Řadič: SandForce
Speciální funkce: TRIM

Montáž:
Tato část článku bude pravděpodobně nejdůležitější pro ty, kteří se rozhodli doplnit svůj Acer Aspire V3-772G o SSD disk. Jde především o to, že ačkoliv mají tyto notebooky 2 sloty pro disky, jeden je SATA III a jeden "pouze" SATA II. A proto pokud uložíte SSD disk do slotu 2, nedostanete z něj 100% výkon. Původní disk je naopak pouze SATA II a přesunutím ho na 2. pozici mu na rychlosti nijak neuberete.

Před montáží odpojte svůj notebook od napájení a vyndejte baterii! Vyhnete se tak šanci poškození notebooku případným zkratem při neopatrném zacházení...

Montáž je velmi jednoduchá, není potřeba rozebírat celý notebook a tak si s klidem troufnu říct, že to zvládne každý, kdo umí držet šroubovák a je alespoň trochu manuálně zručný... Je potřeba povolit celkem 9 křížových šroubků podle obrázku níže. Pozor ať si šroubky zbytečně neopotřebujete, jsou z poměrně měkkého materiálu. Použijte správný rozměr šroubováku a raději se neuchylujte k použití např. špičky nože atp... 


Po povolení všech těchto devíti šroubků (není třeba je vyšroubovat úplně, jen dokud se nezačnou protáčet) opatrně sejměte kryt od prohlubně u baterie vyklopením nahoru a směrem k sobě (pokud máte notebook položený tak jako já na fotce). 
Po sundání krytu se Vám naskytne takovýto pohled:


SSD disk vs. původní disk
Přidal jsem i popisky slotů disků a slotů RAM pro případ, že byste chtěli rovnou, nebo později, upgradovat i operační paměť. Mě 8GB zatím vyhovuje. Ale pokud Vám ne, není problém rozšířit paměť o další 3 moduly, celkem 32GB RAM.

Slot pro původní disk je hlubší, proto je disk opatřen kovovým rámečkem, který je uchycen na dvou šroubcích (na obrázku vyznačeny kroužkem). Šroubky vyndejte (dejte při tom pozor, ať si je neutopíte někde v notebooku) a jemným posunutím doleva disk vysuňte ze slotu. 

HDD rámeček
Nyní je třeba kovový rámeček z disku sundat. Drží na disku na 4 dalších šroubcích po stranách disku. Můžete ho rovnou stejným způsobem našroubovat na svůj nový SSD disk. Pokud máte stejný disk jako já, přilepte na něj ze strany, kde je samolepka s logem Kingston přiložený plastový rámeček, aby byl disk pevně upevněn ve slotu. Není to sice 100% nutné, protože rámeček zamezí pohybu disku, ale je to lepší pro 100% jistotu, že se disk nebude mít při pohybu notebooku kam pohnout.



Nyní můžete do slotu 1 zasunout SSD disk opatřený kovovým rámečkem, ujistit se, že sedí a rámeček přišroubovat pomocí dvou šroubků k šasi notebooku.
Stejně tak můžete zasunout původní disk do slotu 2. Zde rámeček není, a není ani potřeba. Slot 2 je hluboký akorát na klasický 2,5" disk + jsou v něm pěnové polštářky, tudíž se v něm disk nemá kam pohnout. Zkontrolujte, jestli sedí, jestli jste někde nenechali volný šroubek a pokud je vše v pořádku, můžete nasadit a přišroubovat kryt notebooku a vložit zpět baterii.

První zapnutí po přesunutí původního disku do slotu 2 způsobí (nebo alespoň u mě tomu tak bylo), že se notebook po zapnutí a zobrazení loga Acer ihned zase vypne. Nepanikařte, je to způsobené tím, že v BIOSU je nastaven primární disk ve slotu 1 jako bootovací, a disk ve slotu 1 je prázdný, bez oddílů a nenaformátovaný, tudíž není co bootovat. Po druhém zapnutí už se notebook klasicky zapne.

Po přihlášení do Windows nebude nikde ani zmínka o novém disku. Je potřeba v něm vytvořit oddíl a naformátovat ho. To můžete udělat pomocí spousty programů, já doporučuji Easeus Partition Master.

Po vytvoření oddílu/ů můžete disk začít využívat. Pro maximální zvýšení rychlosti notebooku je ještě potřeba přeinstalovat na  SSD disk systém, ale to zde popisovat nebudu, jelikož jsem to sám ani nezkoušel a rovnou si na SSD disk nainstaloval Windows 10 Technical Preview, který používám jako hlavní. Nezkoušel jsem tedy ani dostat původní Win8 ze skrytého "recovery" oddílu notebooku a ani netuším, zda je poté možné nainstalovat Win8 na jiný disk beze ztráty původní licence. Pravděpodobně však je, možná bude jen potřeba re-aktivace za pomoci podpory Microsoftu. 

Ale nechci zde vypouštět nějaké domněnky a dezinformace. Pokud se o to v budoucnu pokusím, napíši postup do nového článku, na který sem vložím odkaz. Nejspíš se to však nestane, protože Win8 (i po aktualizaci na 8.1) nesnáším, zatímco nejnovější Win10 technical preview mi běží naprosto bez problémů a fungují na něm všechny ovladače z Win8.1. A hlavně, je zpět sice trochu neklasické, ale naprosto dostačující Start menu.

Tak užívejte několikanásobně zrychlený notebook :). A pokud to doposud neděláte, zálohujte si svá data. Jelikož SSD disky mají omezenou životnost, nelze na ně spoléhat tak, jako jsme zvyklí spoléhat na klasické pevné disky. A hlavně, u mrtvého SSD disku je mizivá šance na obnovu dat... Jinak mají však samé výhody - rychlost, nevadí jim otřesy, nulový hluk a nízká spotřeba :).


Kingston Flash SSDNow V300 120GB, 2,5", SATAIII, SV300S37A/120G lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Žádné komentáře:

Okomentovat