sobota 8. července 2017

Již 2,5 roku vegetariánem

Kdo mě zná a je se mnou alespoň minimálně v kontaktu, pro toho moje vegetariánství s největší pravděpodobností nebude žádná novinka. A nyní je tomu už 2,5 roku (plus mínus pár dní), co odmítám jíst maso. Proč nejím maso, co z toho mám, chybí mi maso?

Proč nejím maso?

Nejoblíbenější otázka kohokoliv, kdo se o mně tuto skutečnost dozví... Maso nejím ze dvou hlavních důvodů - ze soucitu ke zvířatům, která jsou chována v šílených podmínkách a ještě šílenějšími způsoby zabíjeny. A druhým důvodem je, že ho jako člověk k životu absolutně nepotřebuji, pokud mám na výběr co budu jíst. Od toho jsme všežravci (což je oblíbené slovo lidí, kteří se mi z nějakého důvodu snaží změnit názor) - pokud na výběr nemám, mohu přežít na mase, ale jako hlavním zdrojem potravy by mi být nemělo... Proč, je krásně vidět nyní, roky po válce, kdy si lidé mohou dovolit jíst maso každý den (a přidávat ho do téměř čehokoliv, co jedí) - na počtu úmrtí na rakovinu...

Co z toho mám?

Lepší pocit z toho, že nejsem součástí každodenních masakrů zvířat. Úžasný pocit z toho, že jsem dokázal utéct primitivnímu stylu stravování ostatních a vzdal se konzumace masa.
Navíc toto rozhodnutí určitě dost posílilo mou vůli i do budoucna. Když totiž přes 20 let něco berete jako samozřejmost a pak se toho dobrovolně ze dne na den vzdáte (a vydržíte to), máte do budoucna jednoznačně jednodušší provést ve svém životě jakoukoliv více či méně zásadní změnu, protože již víte, že ať Vám ta změna minule také přišlo nereálná - ono to nakonec šlo naprosto v pohodě...
V podstatě jsem toto již pocítil při přestání pití energy drinků ze dne na den (z minimálně 1 plechovky denně za poslední minimálně rok - na žádnou již téměř dva měsíce). A při částečném přestání s vapingem (u nás stupidně nazývaným elektrickým kouřením) - po dvou letech vapingu minimálně 12mg/ml liquidů, jsem přešel na čistý pg/vg (propylenglykol a glycerol) - také ze dne na den.
Netvrdím samozřejmě, že bych to bez předchozího přechodu na rostlinnou stravu nebylo možné, ale rozhodně to bylo jednodušší.

Chybí mi maso?

Ne, nechybí. První tak zhruba měsíc mi vonělo a lákalo mě grilované kuře, když jsem procházel kolem bufetu v Tescu. Postupně mi to ale začalo smrdět. Když někdo okolo mě jí maso (v podstatě denně), neláká mě to. Odolat masu, pokud opravdu chcete, je ve skutečnosti snadnější, než jsem si myslel, že to bude.


Já a maso do budoucna

Do budoucna rozhodně neplánuji znovu začínat jíst maso. Spíše naopak to vidím na přechod na veganství, díky tomu, jak se dnes stává nabídka potravin i ostatního zboží, při jejichž výrobě netrpěla žádná zvířata, dostupnější a dostupnější. U nás konečně začínají otevírat oči obchodníci jako Kaufland a Tesco, ale i ostatní. Ono sehnat veganské alternativy jde už dlouho, ale výběr doposud nebyl nikdy nic moc, a navíc se jednalo často o dost předražené věci...

Naštěstí se už i u nás začínají objevovat také veganské eshopy jako např. Veganza, které by mohli i línému člověku, jako jsem já, ulehčit přechod na kompletně neživočišnou stravu :).

Žádné komentáře:

Okomentovat